4 pakketten zink...
Hallo allemaal!
Ik wil jullie om te beginnen allemaal nogmaals bedanken voor alles wat ik van jullie heb gehad op mijn afscheidsfeestje. De kinderen, de leraren en ook ikzelf zijn erg blij met de spullen die jullie hebben meegegeven en we kunnen alles goed gebruiken!
Ook alle beetjes geld van die dag komen goed van pas: 4 pakketten zink, houten balken, heel wat spijkers en zakken cement. Wil je een huis bouwen ofzo? Ja!
Datgene wat hier namelijk het allerhardst nodig is: extra lokalen.
En dat heeft meerdere redenen. Om die duidelijk uit te kunnen leggen is het nodig om kort de achtergrond van de school en dit project te vertellen.
Arigu is een dorp in één van de armste gebieden van Ghana. Het aantal weeskinderen in Ghana is groot en er zijn heel wat weeshuizen - waarvan één hier in Arigu. Weeshuis is een beetje een verkeerde naam. Er is niet één gebouw waar ze verblijven. De mensen van het dorp vormen het weeshuis. De kinderen hebben slaapplekken, eetplekken, etc. in het dorp. Dit gaat allemaal onder leiding en supervisie van mijn hostfather, die daarom door iedereen 'daddy' wordt genoemd. Hij is de vader van het dorp (en zijn vrouw de mama).
In Arigu is een private school (een andere dan waar ik werk). Er zijn echter heel veel kinderen hier en de school is niet heel groot. Het gevolg: de school is duur. Heel veel ouders kunnen dat schoolgeld niet opbrengen, laat staan voor al hun kinderen, en dat zou dus betekenen dat heel veel kinderen hier geen (basis)onderwijs kunnen volgen, waaronder de weeskinderen.
Om die reden heeft daddy zo'n 5 jaar geleden, met de hulp van vrijwilligers, de 'community school' opgericht. Een school met 5 klassen: K1, K2, P1, P2 en P3 (K=kindergarden, P=primary school) oftewel: groep 1 tot en met 5. De community school is een non-profit school die volledig afhankelijk is van giften en vrijwilligers. Het piepkleine beetje schoolgeld is enkel voor het aanschaffen van de aller noodzakelijkste materialen. Op die manier kan iedereen toch les krijgen. Het salaris van de docenten wordt nog altijd betaald door één van de eerste vrijwilligers - en zo niet, uit daddy's eigen (niet zo diepe) zak. Want voor hem is de mogelijkheid tot onderwijs voor iedereen heel erg belangrijk.
Het probleem is: de community school is (nog) geen officiele school. Daarvoor is de school te klein. Niet qua leerlingen. Dat reikt tot de 200. Wel qua werkelijke grootte: één lokaal is te weinig om een officiele school genoemd te kunnen worden.
Een officiele school zijn houdt in dat de school overheidssteun zal kunnen krijgen. In dat geval kunnen er opgeleide leraren aangenomen worden (de huidige leraren hebben geen opleiding, leraren met opleiding zijn duur) en de school zal ook hulp kunnen krijgen bij het vinden van deze leraren. Bovendien kunnen er dan meer leraren aangenomen worden.
Momenteel heeft 1 leraar de kindergarden en 1 leraar de volledige primary school, waarvan de vrijwilligers die langs komen (ik) de hoogste klas (P3) lesgeven. Dat is eigenlijk geen doen...
Een andere, waarschijnlijk de belangrijkste eigenschap van een officiele school is de inschrijving van de leerlingen bij de staat en de mogelijkheid deel te nemen aan officiele toetsen. Hierdoor kunnen de leerlingen doorstromen naar junior high, senior high en vervolgens de universiteit. In dit geval is dat ook mogelijk, maar met enorme omwegen en toch weer behoorlijk wat geld, terwijl het doel van de school juist is onderwijs aan te bieden dat vrijwel geen geld kost, omdat ze hier geen geld hebben...
De eerste stap (en naast wat papierwerk de enige) tot het worden van een officiele school is dus het bouwen van extra lokalen. En dan zijn we weer terug bij hoe ik mijn verhaal begon...
Extra lokalen zijn ook nodig om praktische redenen. Op de foto's kunnen zullie mijn 'klaslokaal' zien tussen de bomen. Dat ziet er erg leuk en gezellig uit, maar over een maand begint het regenseizoen en dan... Nouja, dat heeft geen uitleg nodig...
Ten slotte is het ook nog zo dat er schijnbaar op korte termijn een mogelijkheid tot sluiting bestaat, als er geen extra lokalen komen.
Afgelopen week waren er mensen van de overheid op bezoek en daddy was erg opgelucht dat de school niet direct werd gesloten...
Al met al: die extra lokalen zijn dus hard nodig!
De huidige hoeveelheid geld moet net genoeg zijn om met het bouwen te beginnen.
Maar nu komt het moeilijkste deel van het verhaal... Het huidige geld is met een beetje mazzel misschien net genoeg voor een fundering en een dak. En dat is goed, want een goed begin is het halve werk. Maar met een fundering en een dak ben je er nog niet. Muren, deuren en ramen maken pas een gebouw. En dan komen nog de tafels en de stoelen...
Daarom wil ik een oproep doen aan iedereen die dit leest (en om heel eerlijk te zijn zie ik daar enorm tegen op...)
Zouden jullie een kleine donatie aan de Arigu Community Primary School willen geven - voor de bouw van een tweede lokaal? Elke donatie, hoe klein ook, is meer dan welkom. Met een klein bedrag kan je hier al heel wat voor elkaar krijgen.
Ik kan jullie garanderen dat het geld goed terecht komt!
Daddy gaat er van uit volgende week te kunnen beginnen met bouwen en hoopt tegen de tijd dat ik hier vertrek al zeer ver gevorderd, al dan niet 'klaar' te zijn. En dat moet ook, want de regen staat voor de deur...
Donaties kunnen jullie overmaken op mijn eigen rekeningnummer 136853056 van de Rabobank, o.v.v. ACPS (='Arigu Community Primary School') of iets in die trant.
Verder wil ik jullie vragen dit bericht met zoveel mogelijk mensen te delen. Het is voor een goed doel!
Iedereen heeft recht op onderwijs. Ook in ontwikkelingslanden!
Lieve Jelmer,
Ik ben erg onder de indruk van je verhaal...........maar ik ben ook erg trots op je!
Nu ben ik bijna jarig, ik steun elk jaar War Child, d.m.v. een verjaardags donatie. Ook kook ik elk jaar voor de leden van mijn Leesclub en de kosten die ik daarbij maak stort ik ook de rekening van War Child omdat ik vind dat zij ook ongelofelijk goed werk doen.
Nu lees ik jou verhaal en ja ook ik vind dat iedereen recht heeft op onderwijs!
Dit jaar ga ik de donatie dus spreiden!
Ben benieuwd hoeveel kleine beetjes er binnen komen die dan samen één groot geheel zullen gaan vormen.
Groet,
Cisca.
Dag Jelmer,
Fijn om te horen dat je weer beter bent en je weer volledig in kunt zetten voor de/je school.
We zullen graag een steentje bijdragen
Hopelijk zie jij nog resultaten van jou aktie.
Een hartelijke groet en tot horens of ziens,
Oma en Opa in Doetinchem
Leuk om je verslag te lezen, Ik kwam op je site doordat ik de naam Wotlinski zocht, ik heb nl een nicht die Wil wotlinski heet maar de naam Cisca kwam me ook bekend voor.
Mogelijk heb ik hier familie te pakken??? Ik zoek al een tijdje en deze weg is misschien niet de juiste, maar wel een mogelijkheid.
Groetjes en heel veel succes daar.
Yvonne van Deijl(van der Teems)
De aannemer is vandaag langs geweest. De kosten van de bouw van 5 jaar geleden zijn niet meer te vergelijken met die van nu, door enorme inflatie en de ingevoerde BTW. Een kleine tegenvaller, maar we gaan er tegenaan! We willen donderdag beginnen met bouwen en hopen dat we ver kunnen komen!
Dankjulliewel trouwens voor alle donaties die al binnen zijn! Dat is echt geweldig!
Hoi Jelmer,
De mail die ik via Rianne en Gerben kreeg heb ik aan verschillende mensen doorgestuurd en ook op school gevraagd of we er met de leerlingen iets mee kunnen doen.
Van Oma Wennink moet ik je zeggen dat ze het fijn vind dat ze op hoogte blijft en dat ze weet wat je doet. Ze is blij dat je opgeknapt bent en dat je weer voor de klas kunt staan.
De gift komt nog, maar dat moet nog even in orde gemaakt worden.
Jetty
Hallo Jelmer,
Fijn dat je weer beter bent. Goed dat zoveel mensen een steentje bij kunnen dragen en dat zullen wij ook doen. School heeft natuurlijk veel belangstelling bij ons. Wat zijn ze mooi in het roze gekleed. Veel onderwijsplezier.